Palvelun kuvaus

Kartta näyttää Turun seudun Föli-liikenteeseen kuuluvien, linjalla olevien bussien sijainnit kymmenen sekuntin välein päivitettynä. Tiedot ovat osa Turun kaupungin avointa dataa, ja ne ovat saatavilla osoitteesta data.foli.fi/siri/vm. Tämän sivuston karttapalvelu on perustettu 27.11.2017, ja sen ylläpidosta vastaa Miitre Timonen.

Kartalla näytettävien bussien määrää voi rajoittaa suodattamalla niitä linjatunnuksen ja liikennöitsijän perusteella. Bussit on kuvattu linjatyypin mukaan erivärisillä täppäkuvakkeilla, ja niitä klikkaamalla näkyy lähtöaika, päätepysäkki (joka on usein eri kuin bussin näytön määräpaikka), vuoron liikennöitsijä, auton kalustonumero ja rekisteritunnus. Rekisteritunnuksia ei ole datassa valmiina, ja ne on koottu pääasiassa netistä löytyvistä kalustokuvastoista käyttäen hyväksi ajoneuvo-ID:stä saatavaa kalustoyksikön numeroa ja liikennöitsijän nimeä. Työn on tehnyt suurimmaksi osaksi Jimi Lappalainen. Rekisteritunnuksia voi myös hakea hakukentän avulla, jolloin haku kohdistuu niihin autoihin, jotka ovat kartalla näkyvissä (suodatettuina). Kirjoittamalla hakukenttään viivan (-), näkyy ehdotuksena kaikki rekisteritunnukset, ja kirjoittamalla nollan löytyvät mahdollisesti sellaiset ID-numerot, joilta rekisteritunnus puuttuu.

Huom.! Toisinaan GPS-laitteissa ja/tai tiedonsiirrossa on häiriöitä, ja yksittäinen täppä saattaa jämähtää pitkäksi aikaa paikalleen, ja kuljettaja saattaa joutua korjaamaan sijaintitietoa manuaalisesti. Joitakin kertoja täpän on myös huomattu liikkuneen bussin todellista sijaintia edempänä, mahdollisesti aikataulusta lasketun sijainnin mukaan, mutta pääsääntöisesti kartta on luotettava.

Historia ruutukaappauksilla höystettynä


Bussikartan alkuräjähdys 27.11.2017. Toimii!


Rekkarit on varastoitu omaan tiedostoonsa. Niitä on kpl.

Mitä voit tehdä puoliltaöin perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun akkua on 13% jäljellä? Katsoa, kun yöbussit mustine täppineen ilmaantuvat kartalle. On se ainakin hauskempaa kuin matkustaminen yöbussilla. 2.12.2017.

Tältä näytti, kun rekkareita oli listattu vasta murto-osa kokonaismäärästä.

Vainio vaati vähän erityishuomiota. Sittemmin autoa ei ole juuri kartalla näkynyt, vaikka se lienee päivittäin linjalla 702.

Uudenkarhea linjavalikko 10.12.2017 klo 13.01. Valikko aukeaa kartan päälle näkymättömän puhekuplan sisään, ja nappulan pohjassaolo tehdään asettamalla opacity-arvoksi 0.1, kun se normaalisti on 1.0.


Jämähtelevät kummajaiset 1999 ja 1991 ilmestyvät säännöllisen epäsäännöllisesti kartalle. Torstaina 4.1.2018 jämähti 1999 linjalle 2 useaksi tunniksi; kuva on napattu 12.35. Maanantaina 5.2.2018 taas saatiin viimein bongattua 1991, kun tämä 19.35 Vaalasta lähtenyt auto ohitti Autistenaukion. Ihan tavallinen KRS-bussihan sieltä tuli.

Kaksi rekkaria ehdotuksena, vaikka kartalla on vain yksi auto. Hämärää. Linja 100 messukeskukselta Kauppatorille lauantaina 3.3.2018 klo 20.45. Kuplassa näkyi KMT.

Lauantaina 3.3.2018 käyttöön otetut uudet täpät. Reunuksen ansiosta ne erottuvat nyt kartalta selvemmin. Limenvihreä koulubussitäppä oli suhteellisen epäonnistunut valinta, ja jatkossa mennään keltaisella. Kesällä kulkevalle Föli-vesibussillekin on jo täppä valmiina, ja sen väri on luonnollisesti aqua.

Liikennöitsijävalikko oli vielä täppiäkin tärkeämpi parannus. Painamalla nappulan takaisin ylös palautuvat kaikki bussit näkyviin.

Laskurikin saatiin viimein toimimaan. Yhteensä 161 bussia kartalla maanantaina 5.3.2018 klo 9.58.

Turun Kaupunkiliikenteen auto 20 ilmaantui liikenteeseen 6.3.2018, ja näin saatiin kartalle myös LZE-sarjaa. Rekkari asetettiin listaan bussin ollessa Hannunniitun kohdalla matkallaan Nummen koululta Varissuolle.

Fölläriasemat lisätty kartalle 24.6.2018. Täyttöaste selviää infokuplasta, ja tieto päivittyy, kun valintaruutu valitaan, ja tuore tieto haetaan datalähteestä minuutin välein.
Miitre Timonen